WW uitkering 2013

In de politiek zijn de druk bezig met het aanpassen van de regels omtrent de WW uitkering. Zo zijn er verhalen dat de WW uitkering in 2013 een stuk korter zal zijn. Daarnaast hebben ze het erover de WW uitkering een stuk lager te maken omdat de WW uitkering te duur wordt. De reden voor het aanpassen van de regels voor de WW uitkering in 2013 zijn de huidige bezuinigingen.

De oude regels van de WW uitkering zouden niet meer passen in het bezuinigingsplan van 2013 en daardoor moet er ook in de WW uitkering gesneden worden. De mensen die vanaf 2013 een WW uitkering aan willen vragen zullen volgens de politiek minder WW uitkering moeten ontvangen en de looptijd van de WW uitkering zou een stuk korter moeten worden in 2013 om het bezuinigingsplan van 2013 uit te kunnen voeren.

Volgens de politiek stimuleert dit tevens de mensen ook om eerder op zoek te gaan naar een nieuwe baan en secuurder om te gaan met de looptijd van de WW uitkering, tenslotte is zal deze dan veel lager zijn.

Sollicitatieplicht WW uitkering in 2013

Vanaf 2013 zal er voor de WW uitkering een sollicitatieplicht gelden. Wanneer je in 2013 een WW uitkering aan wilt vragen dien je jezelf zoals altijd in te schrijven als werkzoekende bij het UWV werkbedrijf. Daarnaast dien je bij de WW uitkering in 2013 regelmatig te solliciteren. Wanneer je een WW uitkering hebt aangevraagd bij het UWV zul je net zoals bij de bijstandsuitkering je best moeten doen om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Dit heeft als voordeel dat de banen in Nederland worden opgevuld en de kosten van de WW uitkering voor de overheid veel lager zijn. Wanneer je in 2013 een WW uitkering aanvraagt bij het UWV heb je de eerste 12 maanden het recht om een aangeboden baan te weigeren doordat deze niet bij jou past of doordat jouw vaardigheden bij deze baan niet nodig zijn. Na 12 maanden WW uitkering moet je elke baan, ongeacht het loonniveau en opleidingsniveau van deze baan moeten accepteren. Het UWV gaat strengt controleren of jij daadwerkelijk je best hebt gedaan om een nieuwe baan te vinden door middel van een ‘poortwachtertoets’, na drie maanden zal het UWV door middel van deze toets beoordelen of je wel genoeg je best hebt gedaan om een baan te krijgen. Wanneer je in deze tijd niet genoeg hebt gesolliciteerd is dit voor het UWV reden om jouw WW uitkering gedeeltelijk of zelfs helemaal stop te zetten. Het is daarom belangrijk om op regelmatige basis te solliciteren wanneer je een WW uitkering aan hebt gevraagd bij het UWV uitkering om te voorkomen dat de WW uitkering bij de ‘poortwachtertoets’ door het UWV wordt stopgezet. Wanneer bij een ‘poortwachtertoets’ blijkt dat je wel genoeg je best hebt gedaan om een nieuwe baan te vinden maar dat het niet gelukt is om een nieuwe baan te vinden zul je de WW uitkering behouden tot een maximum van 12 maanden, na deze 12 maanden gaat het UWV op zoek naar een baan voor je, ongeacht het loonniveau.

Bezuinigen op de WW uitkering

Volgens de huidige bezuinigingsplannen moet het UWV in de periode van 2011 tot 2015 ruim 500 miljoen euro bezuinigen op het verstrekken van uitkeringen. Een deel van deze bezuinigingen zal plaatsvinden in het personeel van het UWV, een ander gedeelte zal uit het bezuinigen op het verstrekken van uitkeringen moeten komen. Daar waar het aanvragen van een WW uitkering eerder gemakkelijk was, is het nu een heel proces om een WW uitkering aan te vragen bij het UWV in 2013.

VN:F [1.9.22_1171]
Hoe beoordeelt u deze pagina? Kies het aantal sterren van 1 t/m 5.
Rating: 2.7/5 (3 votes cast)
WW uitkering 2013, 2.7 out of 5 based on 3 ratings